«Органикалық тамақтану» дегеніміз не? Негізгі принциптері

Салауатты өмір салты – қазіргі заманғы қоғамның маркері, ол жасыл экономикамен және жоғары технологиялық сектор индексінің өсуімен бір қатарда тұр. Дұрыс тамақтану, физикалық жүктемелер мен демалудың балансы, стрессті барынша төмендету және зиянды әдеттерден бас тартудан құралады.

«Біз не жесек, содан құраламыз»

Тарихтан үзінді. 1957 жылы жеуге дайын бройлердің салмағы 905 грамм болды. 1978 жылы – 1 808 грамм. 2005 жылы – 4 200 грамм, бұл 1957 жылғы деңгейден 4,6 есе көп. Гендік инженерия, антибиотиктер мен стероидтар ма немесе өндірушілер сендіретін жақсы күтім мен сапалы жем ба? Десертке –  жарқын бұрыштың жанында шексіз сақталатын жылтыр алмалар. Табыс үшін жарыс шексіз жүруде. Ауыл шаруашылығының құбыжық геномдары біздің ДНК-ны құртады, созылмалы аурулардың дамуын қоздыртады. Семіздік, аллергия, «жаман» холестерин, созылмалы шаршау… Улы заттар мен генетикалық қоқыстармен күресуден шаршаған иммунитет күнделікті міндеттерді шеше алмайтын жағдайға жетеді.

Сау тағамдар –адамның тұрақты өмірінің негізгі факторы. Дұрыс тамақтану дегеніміз-ағзаға жұмыс істеуге зиян келтірместен, оңтайлы өмірлік белсенділікті қамтамасыз ететін заттарды енгізу процесі. Қолданыстағы модельдердің ішінен органикалық тамақтану танымал бола бастады. Табиғи өнімдердің әлемдік нарығы дамып келеді, соңғы 20 жыл ішінде ол 5 есе өсіп, 100 миллиард доллардан асты.

Органикалық тамақтану-тұжырымдамасы мен ерекшеліктері

Органикалық өнімдер немесе «органикалық тамақ» экологиялық таза ауылшаруашылық және тамақ өнімдері деп аталады. «Органикалық тамақ» өндірісі Халықаралық экологиялық ауылшаруашылық қозғалысының Федерациясы (IFOAM) бекіткен төрт негізгі қағидаға негізделген: денсаулық, экология, әділеттілік және қамқорлық. Ұзақ мерзімді перспективаға бағытталған, оны енгізу келесі жағдайларға әсер етеді:

  • Топырақтың сарқылуы мен эрозиясына қарсы күрес, оның сапасын жақсарту;
  • Жер асты су ресурстарының пестицидтермен және минералды тыңайтқыштармен ластану деңгейін төмендету. Әлемнің бірқатар елдерінде проблема өте өткір деңгейде;
  • Жылыжай (парниковый) әсерді азайту. Атмосфераға шығарындылар ауыл шаруашылығы алқаптарын өңдеудің қарқынды әдістерін қолданғанға қарағанда төмен;
  • Биологиялық әртүрлілікті сақтау.

Қауіпсіздік – органикалық тамақтануға көшудің басты ынталандырушысы. Өнімдердің химиялық құрамында генетикалық түрлендірілген организмдер, дәмді жақсартқыштар, консерванттар, стероидтар, антибиотиктер, химиялық заттар жоқ. Органикалық тамақтанудың ережелері арқылы ағза көптен күткен зиянды заттардан қанығудан демалыс алады, ресурстар босатылып, қалпына келтіру механизмі іске қосылады. Экологиялық тазалықтан басқа, «organic food» пайдасына келесілер жатады:

  • Микроэлементтер мен дәрумендердің, полиқанықпаған Омега-3 май қышқылының жоғары құрамы;
  • Ішінде де, сыртында да химиялық қоспалардың болмауына байланысты жағымды дәм мен табиғи хош иіс.

Қандай өнімдерді органикалық деп жіктеуге болады?

Органикалық тамақтану тек химиялық заттарды қолданбайтын ауыл шаруашылығына ғана емес, сонымен қатар топырақ құнарлылығын сақтау, өсімдіктер мен жануарлардың денсаулығын сақтау үшін шаралар кешенін қолдануға негізделген.

Табиғи егіншілік топырақты зиянды заттардан тазартудан басталады, кем дегенде екі жыл бойы жер будың астында демалуы керек. Өндіріс процесінде келесілерге тыйым салынған:

  • Пестицидтер және химиялық тыңайтқыштар;
  • Өсімдіктерді өсірудің гидропоникалық әдісі;
  • Генетикалық түрлендірілген өсімдіктер.

Сауатты ауыспалы егін егу, жасыл көңді жасыл тыңайтқыш ретінде пайдалану – «эко» префиксі бар өсімдік шаруашылығының барлық әдістері емес.

Фермаларда жануарлар тек табиғи тамақ алады. Рұқсат етілмейді:

  • Гендік инженерия және эмбрион трансплантациясы әдістерін қолдану;
  • Жануарлардың өсу стимуляторларын, гормоналды препараттарды, антибиотиктерді қолдану;
  • Иондаушы сәулеленуді қолдану.

Өндіріс жер жыртудан бастап дүкен сөрелеріне дейін процестің әр кезеңін бақылауды қажет етеді:

  • Хош иістендіргіштер, дәм күшейткіштер және тағамдық қоспалар органикалық өнім өндіру саласындағы халықаралық стандарттарға сай келеді;
  • Қаптамада поливинилхлорид жоқ;
  • Сақтау және тасымалдау кезінде органикалық өнімдерді бейорганикалық заттармен араластыруға болмайды.

«Organic food» құны өте жоғары. Органикалық тамақтану қалтаны қағады, алданып та қалуға болады. Органикалық тамақтану ережелеріне сәйкес, тек сертификатталған өнімді сатып алған жөн.

Сертификатталған органикалық өнімдерге арналған таңбалау

Еуропалық Одақтың органик-таңбалануы –  жапырақ түрінде ашық жасыл фондағы ақ жұлдыздар, мәтін жоқ. Ақ-жасыл шеңбердегі «USDA ORGANIC» –  АҚШ өнімдерін таңбалау белгісі.

Ресейдің таңбалануы – ашық жасыл фондағы ақ парақ, орыс және латын тілдеріндегі «ОРГАНИК» жазуы.

Органикалық тамақтану ережелері – бақытты әрі ұзақ өмір сүру үшін не істеу керек

Үлкен қалалардың экологиясы жиіркенішті жағдайда. Біз дем алатын ауамызды бақылай алмаймыз. Бірақ өз тамақтануымызға енгізетін өнімдерді таңдай аламыз.

Органикалық тамақтану бірінші күннен бастап жұмыс істей бастайды  – ағза зиянды заттардың айтарлықтай төмендегенін байқайды және өзін-өзі емдеу процесін бастайды. Өзіңіз үшін органикалық тамақтанудың жеке ережелерін жасаңыз және оларды ұстануға тырысыңыз.

Тамақтанудағы мүмкін компоненттер:

  • Қатты макарон және бидай наны, қоңыр жылтыратылмаған күріш;
  • Теңіз балығы және құс еті, жұмыртқа;
  • Органикалық қаймақ, май, жұмсақ ірімшіктер, зәйтүн майы;
  • Ашыған сүт өнімдері;
  • Көкөністер, көк шөптер және жаңғақтар;
  • Десерттердің орнына жемістер;
  • Тағамдық қоспалар.

Тепе-теңдік және зиянсыздық – бұл органикалық тамақтану ережелерінің екі негізгі құраушысы. Тамақтанудың шамамен 50 пайызы күрделі көмірсулар (жарма мен көкөністер), ал майлар мен ақуыздар –25-тен болуы керек.

Күнделікті түрде көк шөптерді тұтыну аталған модельдің маңызды бөлігі болып табылады. Шөптер дәрумендер мен минералдардың құнды көзі болып табылады.

Тағамдық қоспаларды қосу арқылы тамақтануды түрлендіруге болады. Органикалық тамақтануға көшкеннен кейін ағза тазартыла бастайды және иммунитет біртіндеп қалпына келеді. осы процесті тиімді толықтыруға «Ламифарэн» қоңыр балдырлардан жасалған толық табиғи өнім көмектеседі, ол жасушалық деңгейде уыттанудың салдарымен жұмыс істейді және кез келген витаминдік кешенді ауыстыруға қабілетті.

Өнімнің құрамында шығу тегі табиғи минералдар мен дәрумендердің үлкен кешені бар. Оның негізі- Ламинария қоңыр балдырларының сығындысы. Осы өсімдіктің арқасында өнім ағзаға өмірлік маңызды заттардың енуін қамтамасыз етеді.

Өмір сүру үшін планетамызға органикалық егіншілік қажет, ал органикалық тамақтану ережелері біздің түрімізді сақтап қалуға қажет. Біз пайдалы нәрсені таңдауды үйренуіміз керек.

Біздің мамандардың мақалалары

Жаз мезгіліндегі ішек инфекцияларының профилактикасы

Жаз — бұл ең керемет жыл мезгілі. Оны ересектер де, балалар да жақсы көреді. Тек жаз ғана тура ағаштан жұлып ...
«Далее»

Барлығы цистит туралы: белгілері, себептері, мүмкін болатын асқынулары және емдеу

Цистит – несеп қуысы шырышының қабынуы. Патология клиникалық медицинаның бірнеше саласын жалпы қамтиды: ол урология және гинекология. Несеп қуысы зақымдалған ...
«Далее»

Гормонды жағдайды дәрі-дәрмектердің көмегінсіз қалпына келтірудің 10 тәсілі

Гормонды ауытқулар ауыр салдардың орын алуына алып келеді. Алдымен ұйқысыздық, күйгелектік сияқты белгілер байқалады, содан соң артық салмақ пайда болады ...
«Далее»

Азық-түлік өнімдеріндегі химия: сатып аларда неге назар аудару керек?

Дүкен сөрелерінде тұрған азық-түлік өнімдерінің көбісінің құрамында денсаулыққа зиянды әрі қауіпті заттар бар. Тағамдық қоспалар өнімді өте дәмді, ал тауардың ...
«Далее»

Консультация в WhatsApp