Мышьяк (лат. Arsenicum), As

Мышьяк деп аталатын химиялық элемент көпшілікте қандай ассоциациялар туғызады? Ең алдымен, оның белгілі уыттылығы еске түседі, бірақ бұл микроэлемент әр адам үшін өте маңызды.

«Ламифарэн» тамақ өнімдерінің құрамына кіретін мышьяк адам ағзасында аз мөлшерде болады – шамамен 13 мг. Ол, негізінен, тыныс алу органдарында, эпителийде, бауырда, ішекте шоғырланған. Бұл микроэлемент асқазан-ішек жолына сіңеді.

Мышьяк пайдалылығы қалай айқындалады?

Шындығында,. бұл мәселедегі ең бастысы – мышьяк мөлшері немесе үлесі, ол у да, дәрі де болуы мүмкін.   «Ламифарэн» құрамында ол ең аз мөлшерде бар, онда осы элемент ағзаға жағымды әсер етеді.

Мышьяк ағзадағы көптеген маңызды процестерге жауап береді:

  • қан түзілімінің жақсаруы;
  • азот пен фосфордың сіңіру қарқындылығының артуы;
  • дененің кез-келген тотығу реакциясын әлсіретеді;
  • бірқатар микроэлементтермен, соның ішінде ақуыздармен өзара әрекеттеседі;
  • ферменттеуге қатысады;
  • фосфаттың барлық функцияларын орындай алады. 

Мышьяк қандай заттардың құрамында бар?

Микроэлементтің қажетті мөлшері астық дақылдарында, нанда, шарапта, теңіз өнімдерінде, ауыз суда бар. Теңіз балдырларын тамақ рационына енгізу мышьяк тапшылығына тап болу қаупін толығымен жояды.

Мышьяктың ағзадағы рөлі

Мышьяктың уыттылығына қарамастан, ол ағзаға аз мөлшерде өте қажет. Күніне кем дегенде 13 мкг затты тұтыну керек, ал егер бұл мөлшер 1 мкг-ға дейін төмендесе, мышьяктың жетіспеушілігіне ұшырауға болады.

Мышьяктың фосфор-кальций алмасуын реттеуге қатысатындығы эмпирикалық түрде дәлелденді, осылайша ағза фосфордың жоғалуына кедергі келтіреді. Мышьяктың бұл қасиеті белгілі бір дәрежеде D дәруменіне ұқсас. Сонымен қатар микроэлемент құрамында күкірт бар заттармен (цистеин, липой қышқылы, ақуыздар) тығыз әрекеттеседі.

Қазіргі уақытта мышьяктың ашыту процестеріне қатысуы және оның фосфорды алмастырғыш ретіндегі рөлі туралы белсенді зерттеу жүргізілуде.

Қазіргі уақытта мышьяктың ферменттеу процестеріне қатысуы және оның фосфорды алмастырғыш ретіндегі рөлі туралы белсенді зерттеу жүргізілуде.

Мышьяк қаншалықты маңызды?

Бұл микроэлементтің митохондрияда өтетін барлық процестерге, соның ішінде тотығу реакцияларына тікелей әсер ететінін көрсету жеткілікті. Мышьяктың нуклеиндік метаболизміне, гемоглобиннің пайда болуы үшін қажет ақуыздың секреттеуіне қатысуы да дәлелденді.

Мышьяк және оның қосылыстары онкологиялық аурулар кезінде ағзаға пайдалы әсер етуі мүмкін деген ғылыми болжамдар бар. Бұл туралы сенімді деректер жоқ, бірақ олар жақын арада күтіледі.

Мышьяктың басқа пайдалы қасиеттері:

Бұл химиялық элемент көбінесе ұйқы ауруының соңғы сатысында емдеу үшін қолданылады.

Құрамында мышьяк бар минералды суды дәрігерлер анемия мен ас қорыту жүйесінің көптеген ауруларын емдеу үшін ұсынады.

Микроэлементтер мумиенің құрамдас бөлігі болып табылады, оның ағзаға пайдалы әсері ғылым мен медицинада дәлелденген.

«Ламифарэн» тағамдық өнімі – адам ағзасының барлық мүшелеріне жағымды әсер ететін гель. Теңіз балдырларын жиі, бірақ қажетті мөлшерде қолданудың пайдас зор: ол иммунитетті көтереді, жалпы тонусқа жағымды әсер етеді, ас қорыту проблемаларын жеңілдетеді. Осы тағамдық өнімге тікелей қарсы көрсетілімдердің болмауы – дәрілік заттармен салыстырғанда, оның көптеген артықшылықтарының бірі болып табылады.

Біздің мамандардың мақалалары

Жаз мезгіліндегі ішек инфекцияларының профилактикасы

Жаз — бұл ең керемет жыл мезгілі. Оны ересектер де, балалар да жақсы көреді. Тек жаз ғана тура ағаштан жұлып ...
«Далее»

Барлығы цистит туралы: белгілері, себептері, мүмкін болатын асқынулары және емдеу

Цистит – несеп қуысы шырышының қабынуы. Патология клиникалық медицинаның бірнеше саласын жалпы қамтиды: ол урология және гинекология. Несеп қуысы зақымдалған ...
«Далее»

Гормонды жағдайды дәрі-дәрмектердің көмегінсіз қалпына келтірудің 10 тәсілі

Гормонды ауытқулар ауыр салдардың орын алуына алып келеді. Алдымен ұйқысыздық, күйгелектік сияқты белгілер байқалады, содан соң артық салмақ пайда болады ...
«Далее»

Азық-түлік өнімдеріндегі химия: сатып аларда неге назар аудару керек?

Дүкен сөрелерінде тұрған азық-түлік өнімдерінің көбісінің құрамында денсаулыққа зиянды әрі қауіпті заттар бар. Тағамдық қоспалар өнімді өте дәмді, ал тауардың ...
«Далее»

Консультация в WhatsApp