Сілтілі тамақтану: бұл не және оның пайдасы неде?

Сілтілі тамақтану жемістер, көкөністер, жаңғақтар, крахмалсыз және глютенсіз жарма, шөп шайлары басым болатын диета. Бұл өнімдер сілтілі. Олардың бөлінуі мен сіңірілуі кезінде ағзаның ішкі ортасы қышқыл-сілті тепе-теңдігін сақтайды.

Сілтілі диеталар Голливуд жұлдыздарының арасында танымал. Осы дұрыс тамақтану тәсілінің арқасында олардың терісі таза, шаштары жылтыр және жас көрінеді. Күнделікті мәзірде сілтілі өнімдерді таңдау және олардың басым болуы ас қорытуды жақсартуға, салмақты азайтуға, асару процестерін бастауға және денеде энергияның артқанын сезінуге мүмкіндік береді.

Сілтілік тамақтану – бұл не?

Адам ағзасының ішкі ортасы рН-тың белгілі бір сипаттамаларына ие. 0-ден 7-ге дейінгі көрсеткіштерде ішкі орта «қышқыл»деп аталады. 7-ден жоғары көрсеткіштер ішкі ортаны «сілтілі» деп анықтайды.

7-ден жоғары рН ағзаның барлық сау орталарына тән. Тек сәл сілтілі ортада гормондардың синтезі, ферменттердің пайда болуы жүреді. Сілтілік «қоршаған орта» витаминдерді сіңіру және рак клеткаларымен күресу үшін де қажет. Тіпті «7» – ден сәл төмен қышқылдыққа ауысу барлық аталған процестердің жүруін тоқтатады.

Қанның қышқылды-сілтілі көрсеткіштері қанда әрдайым шағын шегінде ғана өзгереді. Әдетте ол 7,35 – 7,45 бірлікті құрайды. Сау қан тек сілтілі реакцияға ие.

Стресстік жағдайларда, қанның қышқылдығы «7»-ден төмендеген кезде, организм қышқыл-негіз балансын қалпына келтіру үшін минералдардың барлық қорын көмекке тастайды. Сілтілік сүйектен, тістен және шаштан алынады. «Сілтілі орта үшін» созылмалы күресте микро-макро элементтердің үлкен қоры жұмсалады. Минералдардың жетіспеушілігі аясында адамдарда созылмалы аурулар дами бастайды.

Диетаға арналған сілтілі және қышқыл тағамдар

РН саны тұрақты сипаттама емес. Бұл сілекей, қан және асқазан сөлінде әртүрлі болуы мүмкін. Ішкі ортаның қышқылдық көрсеткішінің мәніне тамақ әсер етеді. Ағзаның рН-на әсер ету сипаты бойынша өнімдер сілтілі және қышқылды болып бөлінеді.

Қышқыл түзетін тамақтануға жатады:

  • Ет, жұмыртқа, балық, теңіз өнімдері және сүт өнімдері – кез-келген жануар ақуызы.
  • Тоқаш және ақ нан – бұл өнімдер дәстүрлі түрде әртүрлі диеталардан шығарылады.
  • Глютенді жарма – күріш, бидай, жүгері ботқасы.
  • Кофе, қара шай, сода.
  • Фаст-фуд – дұрыс емес тамақтану деп саналады. Фаст-фудпен тамақтану барлық дерлік диеталармен шектеледі.
  • Кетчуп, майонез, қыша.
  • Шұжықтар, ірімшіктер, балық консервілері – диеталық өнім емес және пайдалылығы да төмен.

Сілтілі тамақ өнімдері:

  • Көкөністер, жидектер, шөптер, жемістер – шикі түрде, термиялық өңдеусіз.
  • Жаңғақтар – бадам, балқарағай.
  • Бұршақ дақылдары – кез-келген өсімдік диетасына енетін өсімдік ақуызы.
  • Глютенсіз жарма – жасымық, соя.
  • Өсімдік майлары.
  • Жасыл және шөп шайлары.

Сілтілік тамақтану принциптері

Сілтілі диета тек «сілтілі» тағамдармен тамақтануды білдірмейді. Бұл «сілтілі» мәзір басым болатын диетаны қамтиды. Денсаулық пен белсенді ұзақ өмір сүру үшін адамның күнделікті мәзірі 80% сілтілі реакциясы бар өнімдерден тұруы керек. Және 20% – қышқыл құрайтын компоненттерден тұруы тиіс.

Сондай-ақ, диета ірі жануарлар ақуызының мөлшерін шектейді. Ет пен балықты аптасына 2-3 рет қана жеу керек. Жануарлардың майларымен, тоң майымен, сары маймен қоректенуден бас тартуды өажет етеді, тек өсімдіктер майын пайдалануға болады.

Ал жаңа піскен жеміс-жидек, көкөніс, көк шөптерді әрбір тамақ ішу кезінде тұтыну керек.

Сілтілі диетаның маңызды ерекшелігі – ағзаға тағамды толығымен сіңіруге мүмкіндік береді. Мұны істеу үшін тамақтану арасында ең аз үзіліс 12 сағат, мүмкін одан да көп, 14-16 сағатқа дейін жасаңыз. Бұл кешкі ас пен келесі таңғы ас арасындағы уақыт.

Сілтілі диетаның қандай пайдасы бар

Сілтілі тамақтану ағзаға тағамды сіңіруге ең аз энергия жұмсауға мүмкіндік береді. Азық-түліктің «қажетсіз» компоненттерін жоюға пайдалы заттардың, микроэлементтердің қорын ысырап етпеуге мүмкіндік береді. Біз ағзаның тапсырмасын жеңілдетіп, сапалы нәтиже аламыз. Деніңіз сау, рухыңыз мықты болады және керемет көңіл-күйді сыйлайды.

Сонымен, сілтілік тамақтану:

  • Ас қорытуды емдейді және жақсартады.
  • Салмақ жоғалтуға мүмкіндік береді.
  • Терінің, шаштың түрін жақсартады.
  • Холестеринді бляшкалар мен «зиянды» холестеринді азайтады.
  • Қан тамырларының жағдайын жақсартады.
  • Сүйек ұлпаларын – сүйектерді, тістерді, шеміршектерді, буындарды нығайтады.
  • Иммунитетті күшейтеді, адамдарда ауруға қарсы иммунитет мықты болады.

«Сілтілік теорияның» негізін қалаушы адам ағзасының барлық аурулары тым көп қышқылдың «өзін-өзі жоюдың» нәтижесі деп жазды. Бұл Нью-Йоркте жұмыс істеген және 1933 жылы «Денсаулық дәуірі» кітабын шығарған дәрігер Уильям Ховард Хэй болды. Бұл кітапта ол дұрыс тамақтанудың барлық нюанстарын егжей-тегжейлі сипаттады.

Сілтілі тамақтану кезінде дұрыс тамақтану: бір күндік мысал

Сілтілі диетаның жүздеген және мыңдаған нұсқалары болуы мүмкін. Тамақтанудың бір нұсқасын ұсынамыз. Диета мәзірі келесідей болуы мүмкін:

  1. Таңертең аш қарынға, тамақтанар алдында – лимон мен бал қосылған бір стақан су. Қыста суды +40…+45°C дейін қыздыруға болады. Немесе бал мен лимонмен бірге шөпті\жасыл шай дайындауға болады.
  2. Жеңіл таңғы ас – жаңа сығылған шырындар, смузилер, көкөністер, жемістер.
  3. Түскі ас – негізгі тағам болуы керек. Ең үлкен тағам көлемі осы уақытта. Сіз көкөністерді ақуызы бар өнімдермен бірге даярлай аласыз. Салатқа омлет, қайнатылған балықтың бір бөлігі, сүт ірімшігін қосыңыз. Жануарлар ақуызын (жұмыртқа, балық) жақсы сіңіру үшін табиғи дәрумендер кешенін қосуға болады. Мысалы – Ламифарен.
  4. 4Кешкі асқа – маусымға сәйкес көкөністермен тамақтану.

Тамақтануда қандай тамақтарды қосып және қайсысын ауыстыру керек

Сілтілі тағамға көшу кезінде әдеттегі тағамды қандай тағаммен алмастыруға болады және сүйікті тағамдардан «айырылу» сезімін сезінбеу үшін не істеу керек. Біз «жағымды» диета мысалдарын келтіреміз:

  • Консервіленген жемістердің, ананастардың орнына – мұздатылған жидектерді жеңіз.
  • Ақ нан мен тоқаштың орнына – ашытқысыз пісірілген қара бидай ұнынан жасалған нанды таңданыз.
  • Қара шайдың орнына – шөп немесе жасыл шай ішіңіз.
  • Сиыр еті мен шошқа етінің орнына – құс еті мен балықты пісіріңіз. Алайда уақыт өте келе жануарлардың ақуызына деген қажеттілік азаяды. Сіздің ағзаңыз қаншалықты сау болса, соғұрлым аз «тауықтар» қажет болады. Ақуыз диетасына деген қажеттілік өсімдік өнімдері мен жаңғақтармен қанағаттандырылады.

Тағы не қосу керек: витаминдік кешендер

Дәрігерлер тіпті шикі көкөністер мен жемістерде ферменттердің, энзимдердің, витаминдердің толық кешені жоқ дейді. Минералдар мен дәрумендердің күнделікті қажеттілігін қанағаттандыру үшін 2-3 кг сәбіз, 4-5 кг қырыққабат жеу керек. Біз көптеген шикі көкөністерге үйреншікті емеспіз. Сондықтан диетадағыларға сіңірілетін витаминдік кешендер қажет.

Lamifaren – теңіз балдырларына негізделген өнім. Құрамында А, В, С, D, Е дәрумендері, микро-макроэлементтер кешені бар. Табиғи құрамына байланысты аллергиялық реакция тудырмайды. 98%-ға дейін сіңіріледі. Құрамында қажетті биологиялық белсенді заттардың толық кешені бар.

Ламифаренді қабылдау дұрыс тамақтануды толықтырады. Препарат ішкі ортаны қышқылдандыру кезінде сүйектерден жуылатын қажетті кальцийді қамтамасыз етеді. Витаминдік кешен қышқыл-сілті қан балансын сақтайды. Дененің сау сілтіленуіне ықпал етеді.

Біздің мамандардың мақалалары

Жаз мезгіліндегі ішек инфекцияларының профилактикасы

Жаз — бұл ең керемет жыл мезгілі. Оны ересектер де, балалар да жақсы көреді. Тек жаз ғана тура ағаштан жұлып ...
«Далее»

Барлығы цистит туралы: белгілері, себептері, мүмкін болатын асқынулары және емдеу

Цистит – несеп қуысы шырышының қабынуы. Патология клиникалық медицинаның бірнеше саласын жалпы қамтиды: ол урология және гинекология. Несеп қуысы зақымдалған ...
«Далее»

Гормонды жағдайды дәрі-дәрмектердің көмегінсіз қалпына келтірудің 10 тәсілі

Гормонды ауытқулар ауыр салдардың орын алуына алып келеді. Алдымен ұйқысыздық, күйгелектік сияқты белгілер байқалады, содан соң артық салмақ пайда болады ...
«Далее»

Азық-түлік өнімдеріндегі химия: сатып аларда неге назар аудару керек?

Дүкен сөрелерінде тұрған азық-түлік өнімдерінің көбісінің құрамында денсаулыққа зиянды әрі қауіпті заттар бар. Тағамдық қоспалар өнімді өте дәмді, ал тауардың ...
«Далее»

Консультация в WhatsApp