Мидың теңдестірілген жұмысына арналған пайдалы өнімдер

Біздің миымыз – дененің барлық функцияларын, қабылдау, оқыту, есте сақтау, ақпаратты өңдеу, эмоцияларымыз бен қарым-қатынасымызды реттеу үшін үлкен жұмыс жасайтын күрделі жүйе. Ол үнемі жұмыс істейді, тіпті ұйықтап жатқан кезімізде де демалмайды. Нейрофизиологтардың соңғы зерттеулері ұйқы кезінде мидың одан да белсенді жұмыс істейтінін, бұзылуларды, бұзылған нейрондық байланыстарды қалпына келтіретінін дәлелдеді. Барлық функцияларды толық орындау үшін оған көп энергия қажет.

Көптеген жылдар бойы мидың денсаулығын қалай сақтауға болады

Сіз мидың тиімді жұмысына не кедергі келтіретіні туралы ойландыңыз ба, оның жастығын ұзартуға, жасқа байланысты өзгерістердің табиғи процестерін бәсеңдетуге бола ма? Осының бәрін жасауға болады. Тек ол үшін белгілі бір ережелерді сақтауыңыз керек.

1. Толыққанды ұйқы.

Біз ұйықтап жатқан кезімізде ми белсенді жұмыс істейді. Ол барлық алынған ақпаратты талдап, сұрыптап, қажет емес ақпаратты алып тастап, қажет болған жағдайда нейрондық байланыстарды қалпына келтіру механизмін іске қосуы керек. Түсінде көптеген ақпарат есте қалады, бұлшықет жады бекітіледі. Біздің ағзамызға сапалы және жақсы ұйқы қажет.

2. Үнемі жаттығулар жасаңыз

Ғалымдар физикалық белсенділіктен мидағы жасушалардың саны мен нейрондық байланыстардың мөлшері артып, нейрондар арасында жаңа байланыстар пайда болатынын анықтады. Жад пен ақыл-ойды жақсарту үшін серуендеу, жүзу, йога қолайлы. Мойын бұлшықеттерін созуға және ұсақ моториканы дамытуға арналған жаттығулар да өте пайдалы.

3. Миға зияткерлік жүктеме беріңіз

Танымдық қабілеттер 50 жастан кейін жоғала бастайтыны белгілі. Ақыл-ойдың әлсіреуін бәсеңдету үшін миды жаңа, таныс емес тапсырмалармен жүктеу керек. Кроссвордтар мен жұмбақтарды шешіңіз, өлеңдерді жатқа біліңіз, шет тілдерін үйреніңіз.

4. Стресстерге төзімділікті дамытыңыз

Алаңдаушылықтың ұзақ сезімі және үлкен дәрежедегі стресстер миға зақым келтіреді. Стресс кезінде қанға көптеген кортизол шығарылады.

Гормонның жоғары мөлшері нейрондар арасындағы байланысты және ерік-жігерге, әлеуметтік өзара әрекеттесуге жауап беретін ми аймағының мөлшерін азайтады.

Стресске қарсы тұруды үйреніңіз. Осы мақсатта әлемді саналы түрде қабылдауға үйреніңіз, тыныс алу тәжірибесі, медитациямен айналысыңыз.

5. Жаман әдеттерден арылыңыз.

Көптеген зерттеулер никотиннің қан айналымын, соның ішінде мидынашарлататындығын дәлелдеді. Ұлпаларға оттегі жетіспейді. Нәтижесінде интеллект пен зейіннің шоғырлануы төмендейді. Темекі шегушілерге темекі шекпейтіндерге қарағанда мәселелерді шешу үшін 25% көп уақыт қажет.

6. Дұрыс тамақтаныңыз

Артық салмақ орталық жүйке жүйесінің қызметіне нашар әсер етеді. Есте сақтау қабілеті, реакция жылдамдығы және интеллект нашарлайды.

Глюкоза-энергияның негізгі көзі, бірақ миды «тез» көмірсулармен емес, күрделі көмірсулармен қоректендірген дұрыс. Тамақтануға майларды, әсіресе Омега -3, аминқышқылдарын, дәрумендерді, микроэлементтерді қосу керек.

Мидың жұмысы үшін қандай дәрумендер қажет?

В дәрумені – миелиннің пайда болуына, жүйке ұлпасының қалпына келуіне қатысады, нейрондардағы жүйке импульстарының берілуін қамтамасыз етеді.

Р тобының витаминдері-тамырлардың тонусын сақтау, тотығу процестерін бәсеңдету үшін қажет.

С дәрумені – миды токсиндердің әсерінен қорғайды, серотонин мен дофамин гормондарын (“Рахат гормоны”) өндіруге қатысады.

Омега-3- май қышқылдары жүйке жасушаларын қорғайды, олардың қабығын қалпына келтіреді, ақыл-ой белсенділігін қолдайды және ми жасушаларының қартаюын баяулатады.

Е дәрумені-нейрондардың өліміне жол бермейді.

Минералдар: мырыш, темір, селен, калий, магний.

Жоғарыда айтылғандардан басқа, миға ақуыздар, көмірсулар, аминқышқылдары, антиоксиданттар қажет, олар оның жұмысын жақсартады және нейрондарды энергиямен қамтамасыз етеді.

Ақылға арналған тамақ: миға пайдалы тағамдар

Мидың толық жұмыс істеуі үшін көп мөлшерде таза су ішу керек. Дегидратация кезінде ми ұйқы режиміне өтеді.

Жемістер мен көкөністер, әсіресе жапырақты жасыл өсімдіктер. Олардың құрамында антиоксидантты әсері бар флавоноидтар бар.

Қызанақ. Қызанақтарда күшті антиоксидантты ликопин бар. Ол жасушаларды бос радикалдардың зақымдануынан қорғайды.

Брокколи, авокадо, шпинат. К витаминінің көзі бола отырып, ақыл-ой қабілеттерін жақсартады және ағзаны жасартады.

Балық және теңіз өнімдері. Майлы балықтарда омега-3 май қышқылдары бар – докозагексаен және эйкозопентаен қышқылдары. Олар адам ағзасында өндірілмейді, бірақ тамақпен бірге келеді. Атеросклероздың алдын-алу және денеден «жаман» холестеринді жою үшін қажет.

Теңіз балдырлары. Құрамында йод және мидың қанмен қамтамасыз етілуін жақсартатын заттар бар, бұл назардың, ақыл-ойдың, есте сақтаудың жақсаруына әкеледі. Сонымен қатар, ламинарияда альгинаттар бар. Олар денені артық глюкоза мен холестериннен босатады.

Жаңғақтар. Өсімдік майлары мен фитостеролдар — өсімдік холестеринін қамтиды. Олар жануарлар өнімдерінен «жаман» холестериннің сіңуіне жол бермейді, оны байланыстырады және ағзадан шығарады. Жаңғақтар микроэлементтер мен дәрумендерге де бай.

Жидектер. Қаражидек, мүкжидек, таңқурай, құлпынайда антиоксиданттардың үлкен мөлшері қамтылған, ол жасушалардың қартаюының алдын алады. Тамақтануға жидектерді қосу мидың егде жасқа байланысты ауруларының алдын-алу, ақыл-ой мен есте сақтаудың төмендеуін азайтады.

Кофе, көк шай. Кофеин мидың белсенділігін ынталандырады, Альцгеймер қаупін азайтады. Табиғи кофені қоспасыз және қантсыз ішуге тырысыңыз. Жасыл шай құрамында L-теанин, миды «тыныштандыратын» құнды амин қышқылы бар.

Дәнді дақылдар (жарма-сұлы, қарақұмық, тары, дәнді нан), кебек. Күрделі көмірсулар, В дәрумендерінің көзі.

Жұмыртқа. Олардың құрамында холин бар –  ол концентрацияны жақсартуға ықпал ететін зат, сонымен қатар нейрондардың жүйке импульстарын өткізу қабілетін жақсартады. Ақуызға бай тағамдар (ет, күркетауық, жұмыртқа, сүт өнімдері) ми аминқышқылдары үшін маңызды тирозин мен триптофанның көзі болып табылады.

Миға зиянды өнімдер

Кейбір тағамдар миға зиянды әсер етеді. Дәрігерлер келесі өнімдерден бас тартуды ұсынады:

  1. Тәтті азық-түлік

Қантты және құрамында қант бар өнімдерді шамадан тыс қабылдау қант диабет қаупін, семіздікті арттырып қоймай, адамның жады мен интеллектін нашарлатады.

  1. Транс-майлар

Транс-майлар мидың тамырларын біртіндеп бұзады, кортекстің атрофиясына әкеліп Альцгеймер ауруының дамуына дейін әсер етеді. Ойлау процестерін баяулатады, Транс-майлардың реакция жылдамдығы холестерин, семіздік, жүрек және қан тамырлары ауруларын тудырады.

  1. Алкоголь

Алкоголь жүйке жүйесінің жасушаларын бұзады, ми көлемінің төмендеуіне, синапстардың бұзылуына әкеледі. Бұл мінез-құлықтың бұзылуы, жад жоғалтуын туғызады.

  1. Тазартылған көмірсулар

Оларға қант, ақ ұн жатады. Олар кез-келген жаста есте сақтау қабілетін нашарлатады, жүйке жүйесінің дегенеративті ауруларының қаупін арттырады. «Жылдам» көмірсулардың жиі тұтынылуы ағзаның тез қартаюына әкеледі. Оны көкөністермен, жидектермен және жемістермен, дәнді дақылдармен алмастыра аласыз.

  1. Жасанды тәттілендіргіштер

Аспартам құрамында калория жоқ және салмақ жоғалтуға көмектеседі, бірақ оның компоненттері ақыл мен жадқа теріс әсер етеді. Тамақтануда қант мөлшерін, жасанды тәттілендіргіштерді азайту маңызды.

Жүйке жүйесінің дұрыс жұмыс істеуі және мидың қоректенуі үшін тамақтануды күрделі көмірсулар мен майлармен, сондай-ақ дәрумендер мен минералдармен байыту қажет. Мұндай кешендердің ішінде «Ламифарэн»емдік-профилактикалық өнімі ерекшеленеді. Ол қоңыр теңіз балдыры негізінде жасалады, құрамында Ламинаран және Алгинат – полисахаридтер бар, олар организмнен токсиндерді кетіреді, қоректік заттардың сіңуін жеңілдетеді, холестеринді төмендетеді.

«Ламифарэн» – ағзаны микроэлементтермен және витаминдермен қанықтырудың табиғи көзі. Макро-және микроэлементтердің құрамы адам қанының минералды құрамына ұқсас. Өнімдегі омега-3 май қышқылдары мидың қоректенуі үшін маңызды. Бұл нейрондардағы импульстарды беру үшін энергия көзі.

Диетаға «Ламифарэн» гельінің құрамында Омега-3 май қышқылдарын қосу Альцгеймер ауруының қаупін азайтады. Сондай-ақ, «Ламифарэн» гелі депрессияны кешенді емдеуде қолданылады.

Тұрақты физикалық белсенділік, ми жаттығулары, толық ұйқы, сонымен қатар дұрыс тамақтану және дәрумендер мен минералдар қабылдау концентрацияны, есте сақтауды жақсартуға, ақыл-ойды сақтауға және мидың ұзақ өмір сүруіне мүмкіндік береді.

Біздің мамандардың мақалалары

Жаз мезгіліндегі ішек инфекцияларының профилактикасы

Жаз — бұл ең керемет жыл мезгілі. Оны ересектер де, балалар да жақсы көреді. Тек жаз ғана тура ағаштан жұлып ...
«Далее»

Барлығы цистит туралы: белгілері, себептері, мүмкін болатын асқынулары және емдеу

Цистит – несеп қуысы шырышының қабынуы. Патология клиникалық медицинаның бірнеше саласын жалпы қамтиды: ол урология және гинекология. Несеп қуысы зақымдалған ...
«Далее»

Гормонды жағдайды дәрі-дәрмектердің көмегінсіз қалпына келтірудің 10 тәсілі

Гормонды ауытқулар ауыр салдардың орын алуына алып келеді. Алдымен ұйқысыздық, күйгелектік сияқты белгілер байқалады, содан соң артық салмақ пайда болады ...
«Далее»

Азық-түлік өнімдеріндегі химия: сатып аларда неге назар аудару керек?

Дүкен сөрелерінде тұрған азық-түлік өнімдерінің көбісінің құрамында денсаулыққа зиянды әрі қауіпті заттар бар. Тағамдық қоспалар өнімді өте дәмді, ал тауардың ...
«Далее»

Консультация в WhatsApp